2013- 2014

03
Ιουλ

Πόλεις – Λιμάνια: Ο ενεργός πολίτης και η διαμόρφωση του αστικού τοπίου

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου διοργανώνει…

 
 

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου διοργανώνει σεμινάριο για τους εκπαιδευτικούς της εμβέλειας του από 1 έως 3 Ιουλίου, με τίτλο:

"Πόλεις – Λιμάνια: Ο ενεργός πολίτης και η διαμόρφωση του αστικού τοπίου"

Σκοπός του σεμιναρίου είναι η ανάδειξη της σημασίας του Ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση της Εκπ/σης για την Αειφορία, αλλά και η ευαισθητοποίηση σε θέματα προστασίας της ιστορικής-πολιτιστικής κληρονομιάς ως συστατικό στοιχείο των δράσεων προστασίας του περιβάλλοντος. Η θεματική του σεμιναρίου εντάσσεται στο πλαίσιο της διαμόρφωσης του ενεργού πολίτη που συμμετέχει στο κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι έχοντας αναπτύξει μια κριτική αντίληψη του περιβάλλοντος στο οποίο ζει.

Θεματικοί άξονες Του Σεμιναρίου

  1. To τοπίο της πόλης και του λιμανιού και τα χαρακτηριστικά τους.
  1. Οι παράμετροι που συνθέτουν τις σχέσεις του φυσικού τοπίου και των ανθρωπογενών δράσεων σ αυτό.
  2. Αστική αειφορία: το αστικό περιβάλλον και οι φυσικοί πόροι (ελαχιστοποίηση της δαπανούμενης ενέργειας και η παραγωγή της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η διαχείριση του νερού, η διαχείριση των αποβλήτων, η κομποστοποίηση και η ανακύκλωσή).
  3. Ο ρόλος των λιμανιών στην Ελλάδα, μια χώρα νησιωτική πολλές περιοχές της οποίας στηρίζουν την ύπαρξη τους στην ύπαρξη του λιμανιού τους.
  4. Το λιμάνι: επιρροές στην κοινωνική, οικονομική και πολιτισμική ζωή της πόλης και περιβαλλοντικές επιπτώσεις στο τοπικό περιβάλλον ως προς το θαλάσσιο οικοσύστημα και ως προς τη διαμόρφωση του αστικού χώρου γύρω από αυτό.
  1. Η αστική αειφορία ως  αποτέλεσμα της ολοκληρωμένης αντιμετώπισης των περιβαλλοντικών, οικονομικών και κοινωνικών ζητημάτων.
Υλικό του σεμιναρίου
 

05
Ιουν

Ecofestival για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου διοργανώνει…

 
 

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου διοργανώνει Ecofestival για τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Ζακύνθου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου στα πλαίσια της δράσης «Μαθητόκοσμος 2014» από 2/6/2014 έως 5/6/2014

05
Μαι

Έκθεση μακετών κτηρίων της Ζακύνθου

Έκθεση μακετών κτηρίων της Ζακύνθου…

 
 

Έκθεση μακετών κτηρίων της Ζακύνθου που κατασκεύασαν οι μαθητές των σχολείων της Ζακύνθου, στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζακύνθου από 5/5/2014 έως 10/5/2014 σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου στα πλαίσια της δράσης «Μαθητόκοσμος 2014»

05
Μαι

Έκθεση φωτογραφίας παλιάς Ζακύνθου

Έκθεση φωτογραφίας παλιάς Ζακύνθου…

 
 

Έκθεση φωτογραφίας παλιάς Ζακύνθου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου στα πλαίσια της δράσης «Μαθητόκοσμος 2014»

Βράβευση νικητών διαγωνισμού φωτογραφίας

Βράβευση των νικητών του μαθητικού…

 
 

Βράβευση των νικητών του μαθητικού διαγωνισμού ψηφιακής φωτογραφίας του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου και των σχολείων τους.

05
Μαι

Έκθεση φωτογραφιών διαγωνισμού

Έκθεση των φωτογραφιών που έλαβαν…

 
 

Έκθεση των φωτογραφιών που έλαβαν μέρος στον μαθητικό διαγωνισμό ψηφιακής φωτογραφίας του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου με θέμα "Κτηριακές υποδομέςτης Ζακύνθου.Η αρχιτεκτονική του νησιού μας μετά τον σεισμό του 1953", στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ζακύνθου από 5/5/2014 έως 10/5/2014 σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου στα πλαίσια της δράσης «Μαθητόκοσμος 2014»

05
Μαι

Ecofestival

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου διοργάνωσε…

 
 

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου διοργάνωσε Ecofestival για τους μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της Ζακύνθου σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου στα πλαίσια της δράσης «Μαθητόκοσμος 2014» από 5/5/2014 έως 10/5/2014 

05
Μαι

Επιμορφωτική ημερίδα για την παράνομη θανάτωση προστατευόμενων άγριων πουλιών

Το ΚΠ{Ε Λιθακιάς Ζακύνθου σε…

 
 

Το ΚΠ{Ε Λιθακιάς Ζακύνθου σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου (Γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων) και την  Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία διοργάνωσε επιμορφωτική ημερίδα για την παράνομη θανάτωση προστατευόμενων άγριων πουλιών στο Ιόνιο και για τις δράσεις αντιμετώπισης του προβλήματος.

Η παράνομη θανάτωση και αιχμαλωσία άγριων πουλιών, τα οποία προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή Οδηγία για τα Άγρια Πουλιά και την εθνική νομοθεσία, είναι δυστυχώς μέχρι και σήμερα ένα εκτεταμένο φαινόμενο στην Ευρώπη αλλά και στην Ζάκυνθο. Οι βαθύτερες αιτίες αυτού του προβλήματος αφορούν στην έλλειψη ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των τοπικών κοινωνιών. 

Ποδηλατική διαδρομή

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου διοργάνωσε…

 
 

Το ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου διοργάνωσε Ποδηλατική Διαδρομή με τίτλο «Ποδηλατώ στην πόλη της Ζακύνθου» την Κυριακή 4 Μαΐου 2014 σε συνεργασία με την Διεύθυνση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου τον Δήμο Ζακύνθου και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων των Σχολείων Β/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου στα πλαίσια της δράσης «Μαθητόκοσμος 2014»

Σεμινάριο ΚΠΕ Εδεσσας

 
 

ΚΠΕ Κέρκυρας "Η ανθρωπογενής συνιστώσα του Ιόνιου Περιβάλλοντος"

Εισήγηση με θέμα:
ΎΠΑΙΘΡΟΣ…

 
 

Εισήγηση με θέμα:
ΎΠΑΙΘΡΟΣ ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΖΑΚΥΝΘΟΥ: ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΙ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΖΗΤΗ-ΜΑΤΟΣ

Πηνελόπη Αβούρη, M.A. στο Αρχαίο Ελληνικο θέατρο, Υπεύθυνη Λειτουργίας ΚΠΕ Λιθακιας Ζακύνθου
Δημήτρης Γαρδέλη,ς Αναπληρωτής Υπεύθυνος Λειτουργίας ΚΠΕ Λιθακιας Ζακύνθου

ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Οι χωρικοί στην Ενετοκρατούμενη Ζάκυνθο χωρίζονται σε δυο κατηγορίες, τους con-tadini ή villani δηλαδή χωρικούς ή αγρότες και τους contadini liberi δηλαδή ελευθέ-ρους χωρικούς.
I. Οι Contadini ή villani , όμοια με τους δουλοπαροίκους του φεουδαρχικού Με-σαίωνα όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο Ρώμας, ήταν δεμένοι με την γη με τον θεσμό της αιώνιας αγροληψίας (σέμπρος από το semper που σημαίνει αιώνια) ακόμη και σε περίπτωση που άλλαζε ο ιδιοκτήτης του αγροκτήματος.. Οι «σέ-μπροι» ξεχερσώνοντας ορισμένες περιοχές αποκτούσαν ένα ιδιότυπο ιδιοκτη-σιακό καθεστώς στο τέταρτο της γης που είχανε αξιοποιήσει. Το τέταρτό τους, από το οποίο εισέπρατταν ολόκληρο το εισόδημα – ενώ για τα υπόλοιπα τρία τέταρτα που καλλιεργούσαν λάβαιναν μόνο το νόμιμο καλλιεργητικό τους μερί-διο, ήταν αιωνίως αναπαλλοτρίωτο και δεν μπορούσαν ποτέ να το εκποιήσουν.

Οι Contadini επιστρατεύονταν υποχρεωτικά και αποτελούσαν τον εγχώριο αμυ-ντικό στρατό. Επίσης υποχρεωτικά συμμετείχαν στην αγγαρεία της κωπηλασίας στη γαλέρα της Μεγαλόπρεπης Κοινότητας.
II. Οι Contadini liberi ήταν κτηματίες πρόσφυγες από άλλες ελληνικές περιοχές, που καταφύγανε στην Ζάκυνθο ύστερα από τις δυο αποικιστικές καμπάνιες των Βενετών, το 1485 και το 1492. Ορισμένοι μάλιστα από αυτούς μεταναστεύσανε με τα κοπάδια τους, έχοντας έτσι μία οικονομική επιφάνεια. (βλέπε το Χρονικό Γεωργιλά). Το μοναδικό τους προνόμιο ήταν η απαλλαγή από τις αγγαρείες.

 

23
Απρ

ΠΕΕΚΠΕ Πελοποννήσου: 1ο ΑνοιξιάτικοΣχολείο της Φύσης στον Ταύγετο


«Οι αρχαίοι έλληνες και…

 
 


«Οι αρχαίοι έλληνες και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος : Δημιουργική ανάπλαση των μύθων για τους θεούς του βουνού και τις νύμφες του δάσους με την χρήση των θεατρικών τεχνικών».

28
Φεβ

Ημερίδα του ΚΠΕ Νέας Κίου

Τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας…

 
 

Τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου Αγγελική Δαλακιάρη και  Δημήτρης Σεμιτέκος συμμετείχαν στην Ημερίδα του ΚΠΕ Νέας Κίου με θέμα:

"Ο Εγκέλαδος μεταβάλλει τη γεωμορφολογία του τοπίου και τη συμπεριφορά του ανθρώπου.Ενημέρωση - Πρόληψη."

Εισηγήθηκαν το θέμα: "Σεισμός και μέτρα προστασίας"

Συμμετοχή σε Comenius

 
 

07
Μαρ

Η εκπαιδευτική προσέγγιση του σεισμού: Στοχεύοντας στην προστασία του μαθητή και του πολίτη

Τα ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, Ιθάκης,…

 
 

Τα ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, Ιθάκης, Σφακιωτών και Κέρκυρας, στα πλαία του ΕΘΔ "Το σεισμικό τόξο ... που μας ενώνει" διοργάνωσαν τριήμερο σεμινάριο στην Κεφαλονια από 7 έως 9 Μαρτίου 2014

15
Φεβ

Περιβαλλοντικό Μονοπάτι στο Κάστρο και την Terra

Εσπερίδα παρουσίασης του Περιβαλλοντικού…

 
 

Εσπερίδα παρουσίασης του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Περιβαλλοντικό Μονοπάτι στο Κάστρο και την Terra»

Και έκθεση ζωγραφικής της κ. Αθηνάς Λυκούρεση με θέμα την προσεισμική Ζάκυνθο.

1ος μαθητικός διαγωνισμός ψηφιακής φωτογραφίας 2013-2014

Το Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου…

 
 

Το Κ.Π.Ε. Λιθακιάς Ζακύνθου  σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου και την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων              Δ/θμιας Εκπαίδευσης Ζακύνθου, διοργάνωσε το σχολικό έτος 2013 - 2014 τον 1ο μαθητικό διαγωνισμό ψηφιακής φωτογραφίας με θέμα τις κτηριακές υποδομές της Ζακύνθου και τίτλο: "Κτηριακές υποδομές της Ζακύνθου. Η αρχιτεκτονική του νησιού μας μετά το σεισμό του 1953"  στα πλαίσια των δράσεων του Ε.Θ.Δ. :"το σεισμικό τόξο που μας ενώνει". Μεταβείτε στη σελίδα του διαγωνισμού πατώντας τον ακόλουθο σύνδεσμο.  ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

06
Δεκ

Εισαγωγικό σεμινάριο στο ΚΠΕ Κέρκυρας

Εργαστήριο: «Θεατρικές Τεχνικές…

 
 

Εργαστήριο: «Θεατρικές Τεχνικές και Περιβαλλοντική Εκπαίδευση»
Αβούρη Π., Δασκάλα- Θεατρολόγος Μ.Α. Υπεύθυνη ΚΠΕ Λιθακιάς

22
Νοε

Σεμινάριο του ΚΠΕ Λαυρίου «Τα μέλη της σχολικής κοινότητας ως ενεργοί πολίτες για την προστασία της Βιοποικιλότητας»

Εισήγηση: «Μια απόπειρα ερμηνείας…

 
 

Εισήγηση: «Μια απόπειρα ερμηνείας των μύθων για τα φυτά και της σχέσης τους με την Π.Ε. : Το παράδειγμα των Απολλώνιων μύθων «
Αβούρη Π., Δασκάλα- Θεατρολόγος MSc., Υπεύθυνη ΚΠΕ Λιθακιάς και Μπία Δ. Αν. Υπεύθυνη ΚΠΕ Λαυρίου
Εργαστήριο: Θεατρικές τεχνικές στην Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Οι Απολλώνιοι μύθοι
Αβούρη Π., Υπεύθυνη ΚΠΕ Λιθακιάς, και Μπία Δ. Αν. Υπεύθυνη ΚΠΕ Λαυρίου

29
Νοε

Σεισμός και Εκπαιδευτικές Πρακτικές

Τριήμερο Εισαγωγικό Σεμινάριο…

 
 

Τριήμερο Εισαγωγικό Σεμινάριο Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Κεφαλληνίας και Ζακύνθου με τιτλο "Σεισμός και Εκπαιδευτικές Πρακτικές"

11
Οκτ

Ημερίδα του ΚΠΕ Κέρκυρας στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής εβδομάδας

 
 
10
Οκτ

Ημερίδα του ΚΠΕ Λευκάδας στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής εβδομάδας

 
 
9
Οκτ

Ημερίδα του ΚΠΕ Ιθάκης στο πλαίσιο της Περιβαλλοντικής εβδομάδας

 
 
08
Okt

« Η εκπαίδευση για το περιβάλλον και την αειφορία στο Δημοτικό, το Γυμνάσιο και το Λύκειο »

Εσπερίδα Ενημέρωσης των Εκπαιδευτικών…

 
 

Εσπερίδα Ενημέρωσης των Εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της Ζακύνθου για τα προγράμματα των ΚΠΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στο πλαίσιο της «Περιβαλλοντικής Εβδομάδας»

Σκοπός της εσπερίδας που πραγματοποιείται στα πλαίσια της ‘Εβδομάδας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης’ είναι η ενημέρωση των Εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Ν. Ζακύνθουσχετικά με τα προγράμματα που υλοποιούνται στα ΚΠΕ της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων (ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου, ΚΠΕ Ιθάκης, ΚΠΕ Λευκάδας και ΚΠΕ Κερκύρας), των δράσεων τους που απευθύνονται σε μαθητές και ομάδες ενηλίκων, αλλά και η διερεύνηση των δυνατοτήτων διεύρυνσης των δράσεων αυτών στη νέα πραγματικότητα. 

07
Οκτ

Ημερίδα συνάντησης εργασίας με τους διευθυντές των σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στο πλαίσιο της «Περιβαλλοντικής Εβδομάδας»

Σκοπός της συνάντησης εργασίας…

 
 

Σκοπός της συνάντησης εργασίας ήταν η ενημέρωση των Δ/ντών Σχολείων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης του Ν. Ζακύνθου σχετικά με τα προγράμματα που υλοποιούνται στα ΚΠΕ Λιθακιάς Ζακύνθου και Κερκύρας, των δράσεων τους που απευθύνονται σε μαθητές και ομάδες ενηλίκων, αλλά και η διερεύνηση των δυνατοτήτων διεύρυνσης των δράσεων αυτών στη νέα πραγματικότητα.